De Metalfinish Group

Projectinfo

Opdrachtgever
De Metalfinish Group, een bedrijf gespecialiseerd in de oppervlaktebewerking van roestvast staal.
Werkzaamheden
Uitbouw van een bestaande constructie d.m.v. spantenbouw en wandbeplating.

Projectbeschrijving

In 2017 bouwden wij het reeds bestaande pand van onze buren: ‘De Metalfinish Group’ uit tot een groter geheel. In dit verhaal vertelt de eigenaar van de Metalfinish Group Jan Roos meer over zichzelf, zijn bedrijf en over onze samenwerking. We werken als bedrijven beide met staal. De staalsoort, het type werkzaamheden en de toepassing zijn echter niet te vergelijken. Laten we er eens dieper induiken!

Ondernemer Jan Roos is niet van het stilzitten

In 2012 kocht Jan de Metalfinish Group in Sneek op uit een faillissement. Destijds deed hij deze overname samen met een compagnon. Jan zou in de bedrijfsvoering in eerste instantie op de achtergrond blijven, maar werd uiteindelijk de leidende persoon. In 2015 kocht de ondernemer zijn compagnon uit. Sindsdien vond hij het tijd voor groei! Jan kocht een pand op het industrieterrein in Joure. “Ondernemen zit in mijn bloed, ik kan slecht stilstaan”, luiden zijn woorden.

Dat Jan niet gemakkelijk stilstaat is niet alleen een feit, het is ook een noodzaak. De eerste jaren als eigenaar van de Metalfinish Group werkte hij samen met het team letterlijk dag en nacht door. Dit kon niet anders, het bedrijf zat namelijk middenin een periode van enorme groei. Sinds het afgelopen jaar kan Jan dankzij een uitbreiding in personeel een klein stapje terug doen. Waar hij in 2012 met zes man personeel in Sneek startte met de Metalfinish Group, werken er in het heden zo’n vijfenvijftig man in de productie en zitten er vijf mensen op kantoor.

Wat doet de Metalfinish Group?

De Metalfinish Group is gespecialiseerd in hoogwaardige oppervlaktebewerking van roestvast staal, ze produceren dus niet zelf. Ze bewerken een ander type staal dan het staal wat je in onze projecten terug ziet, namelijk: edelstaal/hooggelegeerd staal. Edelstaal is niet erg geschikt om constructies mee te bouwen, maar waarvoor is het dan wel geschikt?

Het klantenbestand van de Metalfinish Group loopt enorm uiteen. Jan noemt een aantal voorbeelden: “We bewerken bijvoorbeeld de tanken voor de voedingsmiddelenindustrie om ervoor te zorgen dat de hygiëneregels kunnen worden nageleefd.” Wanneer het roestvast staal uit de fabriek komt is het vrij ruw. Voor de voedingsmiddelen- en farma industrie moet het vervolgens aan een bepaalde ruwheid voldoen zodat het oppervlak van het RVS gladder wordt en een bacterie zich minder goed kan hechten aan het oppervlak. Bij architectonische projecten draait het weer meer om het optische aspect. “Een andere belangrijke tak van sport is dat wij op het gebied van superjachten wereldwijd actief zijn. Onze werknemers zijn gespecialiseerd onder andere in het polijsten van railingwerken, boegplaten, bolders, stootlijsten, ankerplaten, interieurdetails.”

De toepassing van het edelstaal wat de Metalfinish Group bewerkt is dus enorm uiteenlopend, dat is precies wat het werken met deze materialen zo interessant maakt. “Het gaat hier om een uitdagend product, waar je enorm veel mee kunt.”

Het tofste project tot dusver!

Het kunstwerk ‘Seeing Spheres’ bestaat uit roestvast stalen bollen die voor het Golden State Warriors Stadium in San Francisco staan. Dit werk was voor Jan een van de meest memorabele projecten. Ook het billboard wat zij in Londen maakten in opdracht voor CIG Architecture en JCDecaux (ontwerp: Zaha Hadid) verdient een speciaal plekje in zijn hart.

“Onze jongens stappen in het vliegtuig en werken de projecten op locatie af. Het maakt niet uit waar het is. We zijn erg flexibel en gaan nooit iets uit de weg. Daarin lijken wij wellicht een beetje op Staalbouw van den Berg. We komen daardoor op de mooiste plekken ter wereld.”

De samenwerking met Staalbouw van den Berg

De verbouwing van het nieuw gekochte pand in Joure (in 2015 gekocht, in 2017 verbouwd) was niet het eerste pand dat Jan heeft laten (ver)bouwen. Al eerder liet hij voor het familiebedrijf (een paardenstoeterij) stallen bouwen door een concullega van Staalbouw van den Berg.  Ditmaal was de keuze voor een staalbedrijf niet ingewikkeld voor hem. Het pand van Staalbouw van den Berg staat namelijk pal naast die van de Metalfinish Group. Volgens Jan is het heel simpel: “Als je elkaars buren bent, dan moet je elkaar wat gunnen! Onze bedrijven bevinden zich naast elkaar.”

Staalbouw van den Berg borduurde bij dit project verder op een bestaande constructie. Een externe architect (waar Staalbouw van den Berg vaker mee samenwerkt) heeft het ontwerpt gemaakt. Vervolgens ging het hoofdzakelijk om spantenbouw (het produceren en maken van de constructie) en het produceren en zetten van de wandbeplating. Los van het grotere werk zijn er nog een aantal tafels gemaakt voor de machines van de Metalfinish Group. Alles stond binnen twee á drie weken.

“De mensen binnen dit bedrijf stellen zich flexibel op en werken oplossingsgericht. Ook prijstechnisch en kwalitatief komen ze uitstekend uit de bus. Bij een eventueel toekomstig project zou ik zeker weer gaan voor een samenwerking met Staalbouw van den Berg. Ik zie ook wat ze in de laatste periode gebouwd hebben en ik krijg de indruk dat ze zich telkens verder ontwikkelen als bedrijf”, aldus Jan Roos.

Bekijk andere Projecten

Mopal Palletindustrie

Staalbouw van den Berg mocht voor Mopal Palletindustrie een 60 meter lange staalconstructie ontwerpen, produceren en plaatsen. Deze lange overkapping wordt onderdeel van een nieuwe volautomatische lijn, waar vier nieuwe pallet sorteer robots komen te staan. Meer weten over dit project? Lees dan verder.

Kozijn& Centrum Noord

Het grondwerk (leggen van de fundatie), storten van de betonvloer, intekenen en opzetten van de staalconstructie, de dak– en wandbeplating en de bestrating. Aantekening: Voor het grondwerk, de betonvloer en de bestrating heeft Van den Berg, als aannemer zijnde, een externe partij ingehuurd.

Bodemvisie

In 2020 bouwden wij voor het bedrijf Bodemvisie hun tweede loods. Hun eerste loods werd gebouwd door onze concurrent. Wat voor bedrijf Bodemvisie is en waarom ze ditmaal voor Staalbouw Van den Berg kozen, lees je terug in dit verhaal. Een story vertelt door één van de twee oprichters: Douwe Jan.

Rijskamp Technische Handelsonderneming

In 2020 vonden Aafko en zijn beide zoons, Gerrit en Job, het hoog tijd voor een tweede bedrijfspand. Dit pand dient deels als opslag voor de asfaltmachines en deels als vastgoedinvestering. Voor de bouw van het stalen deel van hun pand huurden ze Staalbouw van den Berg in.

K_Dekker Bouw & Infra

Bij de bouw van de helikopter simulatorhal in Den Helder werden wij als onderaannemer ingezet door K_Dekker. Senior werkvoorbereider Sander Horn (K_Dekker) vertelt meer over dit bijzondere project en deelt hoe onze samenwerking verliep.

Atrion

In 2020 bouwden wij voor Atrion een tweetal loodsen. Ondernemer Jaap de Jong deelt zijn persoonlijke verhaal en vertelt hoe hij onze samenwerking heeft ervaren.