Rijskamp Technische Handelsonderneming

Projectinfo

Opdrachtgever
Rijskamp Technische Handelsonderneming (naar buiten toe beter bekend als: Infra Verhuur Joure); een bedrijf dat zich richt op de verhuur en reparatie van asfaltmachines.
Werkzaamheden
De staalconstructie en de dak- en wandbeplating.

Projectbeschrijving

Samen met zijn twee zoons is ondernemer Aafko Rijskamp (70) eigenaar van twee bedrijven, namelijk: Rijskamp Technische Handelsonderneming en Infra Verhuur Joure. Reparatie en stalling van asfaltmachines gebeurt onder de bedrijfsnaam Rijskamp Technische Handelsonderneming. De machines worden verhuurd onder de tweede naam.

In 2020 vonden Aafko en zijn beide zoons, Gerrit en Job, het hoog tijd voor een tweede bedrijfspand. Dit pand dient deels als opslag voor de asfaltmachines en deels als vastgoedinvestering. Voor de bouw van het stalen deel van hun pand huurden ze Staalbouw van den Berg in. Waar Aafko zijn passie voor zijn vak vandaan komt en hoe de samenwerking tussen onze bedrijven verliep lees je hieronder!

Wanneer je werk je passie is hoef je niet met pensioen te gaan 

Het is absoluut niet te zien dat Aafko de zeventig gepasseerd is. De ondernemer vertelt stralend en vol enthousiasme over de oorsprong van zijn bedrijf. Aafko’s vader was bedrijfsleider op een boerderij in de Noordoostpolder. De Noordoostpolder was nog in ontwikkeling in begin jaren 50. Het boerenleven beviel Aafko goed, hij was altijd terug te vinden op het werk van zijn pa. Wanneer er een trekker langskwam of als er een monteur was stond hij er altijd als eerste bij. Hier kon hij van leren! Er was vroeger overigens weinig te sleutelen op de boerderij. Er werd in die tijd nog gewerkt met paarden en eventueel een klein trekkertje. Langzaamaan ging de landbouwsector over van handwerk op machinaal. Steeds moderner en moderner. Aafko ging met de tijd mee en is op zijn zestiende gestart met werken voor een bedrijf in Emmeloord in de reparaties van landbouwmachines. Hij volgde voor die job diverse praktijk- en theorie-opleidingen in de avonduren.

Na deze periode verrichte Aafko diverse werkzaamheden als veeboer in maatschap met zijn schoonvader. Begin jaren 80 is de boerderij verkocht, dit vanwege de toen geldende superheffings- en mestheffingswetgeving waardoor het plezier in het boeren ontnomen werd. Vervolgens heeft Aafko op veel fronten en bedrijven zijn technische knobbel weten uit te breiden tot waar hij nu staat!

Met zijn technische knobbel kennis richtte hij zijn eigen bedrijf op in de reparaties van landbouwmachines. Vijfenveertig jaar geleden verhuisde hij vanwege de liefde naar Joure. Daar bouwde hij tevens zijn eerste bedrijfspand bouwen op het adres: de Poel 3. Johannes Grondsma hielp ook al mee bij deze bouw. Johannes is momenteel verantwoordelijk voor het infraverhuur gedeelte van de zaak.

In 1991 stapte Aafko van landbouwmachines over op de wegenbouw. “Technisch gezien is dat bijna hetzelfde”, laat de ondernemer weten. Zoals beschreven zijn beide zoons nu mede-eigenaar van de bedrijven. Naast zijn zonen en Johannes werkt ook echtgenote Katrien Rijskamp mee in de onderneming als administratief assistente/secretaresse.

Wat doet Rijskamp Technische Handelsonderneming? 

Rijskamp is gespecialiseerd in het onderhoud van asfaltmachines. Zelf hebben ze een mooi aantal van deze grote machines staan. Het onderhoud aan deze machines is zeker niet goedkoop. De kosten van een onderhoudsbeurt aan een asfalt spreidmachine lopen al gauw op tot zo’n 40.000 euro. Naast spreidmachines (machines die het asfalt verspreiden op de weg) heeft dit bedrijf tevens walsen. Dat zijn machines waarmee je asfalt platdrukt op de weg. De werktuigen hebben een range van 1.10 meter tot zo’n 6 meter breed en kunnen dus flinke banen asfalt creëren.

Onder de naam Infra Verhuur Joure verhuurt deze ondernemende familie hun machines aan wegenbouwbedrijven, zoals: Ballast Nedam, KWS, Koninklijke Sjouke Dijkstra, TM Infra, Schagen Infra, Boskalis, ACN Infra et cetera. Hun klantenkring bestaat dus zeker niet enkel uit Friezen. Tot het Zuiden aan toe weten wegenbouwers Infra Verhuur Joure goed te vinden.

Het nieuwe pand op de Poel 1 is deels aangeschaft als berging voor de machines en deels als vastgoedinvestering.

De samenwerking met Staalbouw van den Berg 

Toen hij een tweede pand wilde laten bouwen was het voor Aafko meteen duidelijk dat hij dit wilde laten realiseren door Van den Berg: “Ik heb een hekel aan bedrijven die ver weg zitten. Ik probeer alles zo dicht mogelijk in de buurt te houden. Ik heb Jan-Wiebe en Wiebe van den Berg leren kennen omdat ze hier op hetzelfde terrein zitten en toen was de keuze al snel gemaakt”, aldus de ondernemer.

De “korte reistijd” kwam tijdens dit project meermalig van pas. Zo viel Aafko zijn oog op de regenpijpen. Deze waren na de bouw nog zichtbaar en dit leek volgens hem nergens op! Hij liep langs bij Staalbouw van den Berg en twee dagen later zaten er nette platen om de regenpijpen heen gebouwd.

Staalbouw van den Berg nam bij de bouw de staalconstructie en de dak- en wandbeplating voor haar rekening. Binnenin doet de handige familie Rijskamp veel zelf, zoals: het elektrawerk, het metselwerk, de vloeren, de interieurafbouw en het sanitair. Deze klussen gaan in samenwerking met andere lokale bedrijven (bedrijfsburen).

Een review had Aafko Rijskamp in zijn hele leven nog nooit geschreven maar voor ons wilde hij daar verandering in brengen:

“De samenwerking is mij goed bevallen. Lekker laagdrempelig en makkelijk. Alles is mogelijk en dat vind ik prettig werken. Qua tijdsbestek is het mooi verlopen. Natuurlijk heb je soms te maken met levertijden, zoals in ons geval met de kanaalplaten (voor de verdiepingen). Dan moet je gewoon even geduld hebben. Bij Van den Berg is ja ja en nee is nee. Alles is simpel en duidelijk en afspraken worden nagekomen. En als er wat is? Dan staan ze voor je klaar.”

Bekijk andere Projecten

Vijftig staalbouw units

De Totaalbouw van vijftig staalbouw units

In 2020 besloot ondernemer Teo Welles in een stuk landbouwgrond te investeren. Na aankoop van de grond kwam hij op het idee om er vijftig staalbouw units op te plaatsen voor de verkoop. Teo vroeg Staalbouw van den Berg om de totaalbouw van deze units te verwezenlijken. Hoe de samenwerking verliep en hoe deze vrij spontane investering uiteindelijk voor Teo heeft uitgepakt lees je terug in dit verhaal.

Mopal Palletindustrie

Staalbouw van den Berg mocht voor Mopal Palletindustrie een 60 meter lange staalconstructie ontwerpen, produceren en plaatsen. Deze lange overkapping wordt onderdeel van een nieuwe volautomatische lijn, waar vier nieuwe pallet sorteer robots komen te staan. Meer weten over dit project? Lees dan verder.

Kozijn& Centrum Noord

Het grondwerk (leggen van de fundatie), storten van de betonvloer, intekenen en opzetten van de staalconstructie, de dak– en wandbeplating en de bestrating. Aantekening: Voor het grondwerk, de betonvloer en de bestrating heeft Van den Berg, als aannemer zijnde, een externe partij ingehuurd.