K_Dekker Bouw & Infra

Projectinfo

Opdrachtgever
K_Dekker Bouw & Infra
Werkzaamheden
Voor deze helikopter simulatorhal bouwden en plaatsten wij de staalconstructie. Ontdek hieronder meer in de volledige story!

Projectbeschrijving

Over de bouw van de helikopter simulatorhal in Den Helder

Soms werken we als bedrijf direct samen met de klant. In andere gevallen wordt ons bedrijf als onderaannemer ingezet bij een klus. Bij dit project gaf K_Dekker bouw & infra ons de gelegenheid om aan te haken bij de bouw van een helikopter simulatorhal. De hal werd in 2017 gebouwd in opdracht van Defensie op Vliegveld de Kooy in Den Helder.

Sander Horn (Senior Werkvoorbereider bij K_Dekker) vertelt hoe dit bijzondere project tot stand kwam en waarom juíst ons bedrijf mocht aanhaken bij de klus. Daarnaast deelt hij zijn ervaringen met betrekking tot onze samenwerking.

Over Sander Horn en K_Dekker

“De passie voor de bouw is mij met de paplepel ingegoten”, deelt Sander. Als kleine jongen ging hij in de bouwvak mee met zijn vader. “Een beetje vegen, klooien en rondlopen op de bouw.” Hij besloot de architectuurwereld te onderzoeken, maar kwam al gauw tot de conclusie dat de aannemerij meer zijn ding was. Na een tijd werkzaam te zijn geweest als calculator, rolde hij de voorbereidingskant van het vak in. Zijn specialiteit ligt in de combinatie tussen nieuwbouw en verbouw. Sander werkt bij K_Dekker. “Een fijn en sociaal bedrijf”, aldus de werkvoorbereider. K_Dekker’s hoofdvestiging zit in Warmenhuizen. Dekker Kleinbouw zit in Krabbendam. Ook is er een vestigingskantoor in Amsterdam. Onze hoofdstad is namelijk een regio waar dit bedrijf veel projecten heeft lopen.

Project: Helikopter simulator hal

De hal die je op de foto ziet is gebouwd in 2017 – 2019 in opdracht van Defensie en is onderdeel van het zogenaamde NH90 project. Het NH90 project is een internationaal project welke loopt sinds de jaren 90, waarbij het het idee was om een gezamenlijke NAVO-helikopter te ontwikkelen. Nederland heeft 12 NH90’s gestationeerd op het Maritiem Vliegkamp De Kooy. De komende jaren zullen er nog een aantal NH90’s bij komen. Het werd daarom hoog tijd om de trainingsfaciliteiten en de vluchtsimulator in Nederland te stationeren.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft in 2017 het project aanbesteed op basis van EMVI criteria. Niet 100% de laagste prijs maar de Economisch Meest Voordelige Inschrijving. En op basis van het door K_Dekker geschreven EMVI-plan zijn zij als winnaar uit de bus gekomen.  Het aannemersbedrijf voert niet alle werkzaamheden zelf uit op de bouw, maar maakt daarbij gebruik van onderaannemers voor de installaties, stuc- tegel- en schilderwerk en ook de staalconstructies. De calculatieafdeling van K_Dekker zet in de inschrijvingsfase hiervoor een aantal aanvragen uit in de markt. De partij met de beste prijs/kwaliteit verhouding krijgt de opdracht. Maar naast een scherpe prijs en kwaliteit speelt ook gevoel hierin een belangrijke rol, aldus Sander. Zo neemt K_Dekker ook mee of een firma extra moeite doet, zich verdienstelijk en vriendelijk opstelt en of de onderaannemer veilig te werk gaat. De staalconstructie van deze klus werd uitbesteed aan, je raadt het al: Staalbouw van den Berg.

De bouw van de helikopter simulatorhal betrof een fulltime project, waarbij Sander aan de slag ging vanuit de keten op de bouwplaats zelf. Een mooi project dat bij Sander past. Want in dit project zat ook een deel bestaande bouw verweven. Achter het cortenstaal op de foto zit een bestaand kantoorgebouw uit de tachtiger jaren. Door hier een nieuwe cortenstalen gevel voor te plaatsen, lijkt ook dat gedeelte van het project weer als nieuw. Sander werkte dankzij zijn dagelijkse verblijf in de keet face-to-face samen met ons team en deelt hieronder zijn ervaringen over de samenwerking.

Samenwerking met Staalbouw van den Berg

“Staal staat snel en bouwt snel. Je kunt in relatief korte tijd veel volume bouwen, je kunt snel de hoogte in en met lange liggers grote overspanningen maken”, dat zijn volgens Sander de grote voordelen van bouwen met staal. Bij dit project vond hij het leuk dat het niet een ‘rechttoe, rechtaan’ project was. “De hal is bijzonder qua vorm. Dit kom je niet vaak tegen. Door het internationale karakter van dit project is er meer aandacht besteed aan de vormgeving en architectuur, aldus de werkvoorbereider.

Door de bijzondere vorm van het gebouw nam dit project iets langer in beslag dan in de meeste andere gevallen. Van den Berg was zo’n drie à vier weken bezig op de bouw met het plaatsen van de staalconstructie. Genoeg tijd dus om elkaar als “bedrijven” tussen de bedrijven door beter te leren kennen.

Sander noemt ons team oplossingsgericht: “Deze mannen denken met je mee en wanneer iets niet goed is geven ze dat niet alleen aan, ze komen ook zelf meteen met een potentiële oplossing. De communicatie bij Van den Berg is lekker direct. Je weet wat je aan ze hebt en ze draaien er niet omheen. Ze reageren snel, zowel via de mail als telefonisch.” De sfeer op de bouw beviel Sander goed. Zijn woorden: “Je moet het vooral samen doen op de bouw! Je moet het met elkaar maken.”

Samenwerking 2021

Ook in het heden werken K_Dekker en Staalbouw van den Berg samen aan mooie projecten. Wederom met Sander in de schoenen van Senior Werkvoorbereider. K_Dekker werkt samen met Van den Berg aan een fabriekshal voor een cacaoproducent in de Zaanstreek. Qua uitvoering en planning van dit project is dit een bijzonder en spannend project. Maar, zoals Sander zo mooi verwoord:

“Van den Berg loopt niet weg voor de uitdaging als de aanvraag wat spannend is.”

Bedankt Sander Horn voor het delen van jouw verhalen en ervaringen!

Bekijk andere Projecten

Vijftig staalbouw units

De Totaalbouw van vijftig staalbouw units

In 2020 besloot ondernemer Teo Welles in een stuk landbouwgrond te investeren. Na aankoop van de grond kwam hij op het idee om er vijftig staalbouw units op te plaatsen voor de verkoop. Teo vroeg Staalbouw van den Berg om de totaalbouw van deze units te verwezenlijken. Hoe de samenwerking verliep en hoe deze vrij spontane investering uiteindelijk voor Teo heeft uitgepakt lees je terug in dit verhaal.

Mopal Palletindustrie

Staalbouw van den Berg mocht voor Mopal Palletindustrie een 60 meter lange staalconstructie ontwerpen, produceren en plaatsen. Deze lange overkapping wordt onderdeel van een nieuwe volautomatische lijn, waar vier nieuwe pallet sorteer robots komen te staan. Meer weten over dit project? Lees dan verder.

Kozijn& Centrum Noord

Het grondwerk (leggen van de fundatie), storten van de betonvloer, intekenen en opzetten van de staalconstructie, de dak– en wandbeplating en de bestrating. Aantekening: Voor het grondwerk, de betonvloer en de bestrating heeft Van den Berg, als aannemer zijnde, een externe partij ingehuurd.