Vakmensen: Wiebe van den Berg

Als jonge jongen lastte hij metaalstukjes uit de afvalbak aan elkaar en vandaag de dag is hij mede-eigenaar van Staalbouw van den Berg

We hebben het over Wiebe van den Berg (29). In dit artikel ontdek je wie Wiebe is en wat hem drijft 

JOURE | Profvoetballer, straaljagerpiloot… Wiebe had als kleine jongen uiteenlopende plannen wanneer hij speculeerde over zijn toekomst. De jonge dromer kon goed voetballen en speelde altijd in de eerste elftallen. Op een gegeven moment liet Wiebe zijn profvoetballer droom varen en besloot hij over op een andere sport: Motorcross. Na zijn sportperiode, die uitsluitend bij sporten voor plezier bleef, werd het hoog tijd om geld te verdienen. Wiebe ging op zijn dertiende, naast zijn vmbo-studie, aan de bak als afwashulp in Heerenveen. Op mbo-niveau 4 volgde hij aansluitend de studie Werktuigbouwkunde. „Ik kon gemakkelijk de havo doen maar ik had geen zin om te leren… Ik moest wat met mijn handen doen! Ik vond dat toen al vele malen leuker dan studeren.”

Jan-Wiebe (h)erkende zichzelf in zijn zoons voorkeur om wat met de handen te doen en hielp hem op vijftienjarige leeftijd aan een bijbaan. Vanaf dat moment werkte Wiebe na schooltijd, weekends en in zijn vakanties bij Zijlstra Betontechniek in Joure. Hij deed er uiteenlopende klusjes van schuren tot schilderen. Op zijn achttiende ging Wiebe aan het werk bij het familiebedrijf. Eerst enkel als bijbaan en later fulltime. Vandaag de dag is Wiebe mede-eigenaar van het familiebedrijf. 

De passie ontvlamt 
Al op jonge leeftijd kwam Wiebe zijn talent om werk met zijn handen te doen tot uiting. Wiebes heit (vader) startte zijn bedrijf in een ver verleden op in eigen garage en verhuisde daarna naar een paardenstal in Ouwsterhaule. Vervolgens investeerde hij in zijn eerste pand en een tijd later in zijn tweede (een groter bedrijfspand).  

De paardenstalperiode herinnert Wiebe zich goed: „Ik ging vaak met heit mee. Eenmaal bij het paardenbedrijf aangekomen ging ik altijd eerst met de boer mee op de trekker. Vervolgens dook ik in de afvalbak bij heit om stukjes uit te zoeken, die lastte ik dan in elkaar. Al vanaf jongs af aan ben ik betrokken geweest bij heit zijn bedrijf. Ik ontwikkelde er een diepgewortelde passie voor.”

Takenpakket 
Wiebes takenpakket is op zijn zachtst gezegd nogal breed. Hij regelt alles rondom het montageproces, zoals: het inplannen van teamleden, zorgen voor de aanwezigheid van de juiste gereedschappen en het juiste materieel. In drukke perioden werkt Wiebe zelf mee in de montage. Daarnaast richt hij zich deels op klantenwerk, zoals het inmeten van klussen en het onderhouden van klantcontact. Hij organiseert tevens het transport en regelt de inkoop. Eigenlijk doet de jonge ondernemer alles waar je aan kunt denken bij het runnen van een staalbouwbedrijf. Zijn einddoel is: Projecten vlekkeloos laten verlopen. 

Een leuk weetje: Wiebe vindt vrijwel alles leuk. Dit is tegelijkertijd ook zijn kracht. Naast dat hij alles leuk vindt kan hij namelijk ook nog eens veel zelf! Zo kan hij dankzij zijn CE-papieren de vrachtwagen besturen, dankzij zijn TCVT-certificaat de kraan bedienen en ook monteren en lassen is hem niet vreemd. Het enige relatief nieuwe is leidinggeven: „Het aansturen van een team is soms best ingewikkeld maar uiteindelijk is het gewoon doen. Ik ben ervan overtuigd dat ik leiding moet geven vanuit mijn gevoel en absoluut niet met de botte bijl.”

Tot op de dag van vandaag is de passie die Wiebe ontwikkelde in de paardenstal volop aanwezig. De ondernemer deelt: „Elke dag is het weer uitdagender en leuker dan de dag ervoor. Die toenemende uitdaging komt vooral voort uit het feit dat projecten telkens ingewikkelder worden. We doen daarbij ook steeds meer zelf. Waar we ons eerst vooral hebben gericht op staalconstructies, doen we inmiddels ook beplating en totaalbouw. Ook ons team breidt zich uit en klanten worden bovendien veeleisender. Kortom: De uitdaging blijft toenemen en dat vind ik machtig! Mijn passie is zo groot dat ik het liefst iedere avond op het bedrijf ben maar dat vindt mijn wederhelft natuurlijk niet zo’n goed idee.”

Hoogtepunten 
Het verbouwen van de oude Gashouder (1905) in Sneek voor het bedrijf Snakeware vond Wiebe een prachtig project! „Dat was een hele specifieke en uitdagende klus waarbij we de Gashouder ombouwden tot kantoorpand. Het gebouw bestaat uit platen die over elkaar heen zijn geklonken. Klinken (ja, daar komt de naam Klinkhamer vandaan) is een ouderwetse methode om metaal mee te verbinden.” 

Dat Wiebe al deze avonturen samen met zijn familie mag beleven vindt hij harstikke leuk! „Je leert elkaar wanneer je samen werkt als familie echt goed kennen, dat is erg waardevol. Het is prachtig om te ervaren dat wij het als familie zo goed met elkaar kunnen vinden!”

The future is now
En dat weet ook de familie Van den Berg. Op productiegebied ziet Wiebe dat het steeds efficiënter is om processen te automatiseren. Het staalbouwbedrijf snijdt inmiddels haar ponswerk in plaats van het te knippen (daarmee druk je gaten hydraulisch door een stalen plaat heen i.p.v. handmatig). Het bedrijf heeft daarnaast geïnvesteerd in een CNC Snijmachine waarmee ze kop- en voetplaten nu op gemakkelijke wijze kunnen produceren. 

Het is inmiddels zelfs tijd voor een tweede boorzaagstraat: „Boorzagen doen we al een aantal jaren. We willen nu een tweede boorzaagstraat opzetten waardoor we ook de grotere profielen geautomatiseerd kunnen produceren. De machine staat al klaar, we moeten hem alleen nog even opbouwen. Ons toekomstideaal is werken met elektrisch materieel, bijvoorbeeld de hoogwerkers en de kranen. Ik verwacht dat we binnen nu en tien jaar die kant uitgaan. Ik vind het belangrijk om als bedrijf met de tijd mee te gaan. Als het goed is heb ik nog een hele toekomst voor me liggen. We weten allemaal dat het momenteel niet super gaat met onze aardbol, in mijn optiek kunnen we allemaal een steentje bijdragen.” 

Focus 
Naast deze inventieve ideeën heeft Wiebe nog meer mooie plannen. Van den Berg biedt sinds kort totaalbouw aan met als doel: Dichter bij de klant staan.  „Als we het werk in eigen handen hebben kunnen we zelf bepalen wat de werkvolgorde is. Dat is fijn voor de klant en handig voor ons!” Leren in de praktijk vindt de ondernemer overigens wel erg leuk, dat is heel iets anders dan de schoolbanken: „Vijf jaar geleden heb ik mijn eigen huis gebouwd, dat vond ik super. Dat is namelijk ontzettend uitdagend.” 

Bedrijfsmatig wil Wiebe de komende tijd op het huidige niveau doorgaan: „Ik wil niet groter worden qua capaciteit. We gaan ons als staalbouwbedrijf richten op meer continuïteit en kiezen totaalbouw uit als onze hoofdmoot.”